Ивицата Газа – Това беше дългоочаквано семейно събиране. През октомври Reem

...
Ивицата Газа – Това беше дългоочаквано семейно събиране. През октомври Reem
Коментари Харесай

„Видяхме смърт“: египетски граждани, опитващи се да напуснат Газа, останаха в Рафах

Ивицата Газа –  Това беше дълго чакано фамилно събиране. През октомври Reem Rasmi пътува от вкъщи си в Египет до линията Газа, с цел да посети фамилията на сестра си след пет години. Племенникът й се дами и беше време за празнуване.

Месец по-късно 55-годишната жена е заседнала в обсадения анклав, разселена от войната, избухнала на 7 октомври и която й попречи да се върне при брачна половинка и децата си в Египет. За Расми, египетска гражданка, алтернативата е двойна: даже и да успее да премине на границата с Рафа, тя ще би трябвало да остави фамилията на сестра си зад себе си, на фона на безмилостни бомбардировки от Израел.

Продължавайте да четете

лист от 3 елементаБез останала прясна вода, разселените фамилии от Газа се мият в нечисто море Снимки: Не се вижда завършек на тежкото състояние на децата от Газа, до момента в който Израел ускорява нападенията Г-7 приканва за „ филантропични паузи “ в бомбардировките на Израел над Газа завършек на списъка

„ Трябваше да отпътува на 10 октомври и към момента очаквам “, сподели тя. „ Никога преди не съм преживявал война като тази, с детонации на всички места. Дори не мога да опиша равнището на гнет, в което се намираме. “

Расми и фамилията на сестра й бяха принудени да избягат от вкъщи на сестрата в квартал ал-Зайтун източно от град Газа в къщата на различен родственик в южния град Хан Юнис поради бомбардировката. Тя сподели, че брачният партньор и децата й непрестанно я питат дали е чула нещо от граничните чиновници на Рафа по кое време може да премине. Тя няма корав отговор за тях.

„ Децата ми са погълнати от боязън и безпокойствие и не мога да ги успокоя и да им кажа, че съм добре, тъй като гледат новините по малкия екран “, сподели тя. „ Изображенията демонстрират ужаса и разселването на хората в тази война. Понякога даже аз не мога да схвана какво се случва. ”

контролно-пропусквателен пункт Рафах е единствената изходна точка за палестинци и задгранични жители. Той е бил неведнъж бомбардиран от Израел и е изцяло затворен за тези, които желаят да влязат в Газа от египетска страна.

Египет съобщи, че ще помогне да се обезпечи евакуацията на към 7000 чужденци и жители с двойно поданство от линията Газа. На 1 ноември граничният пункт за излизане най-сетне беше отворен след няколко седмици, само че единствено за евакуация на чужденци и жители с двойно поданство и координирано прекачване на десетки ранени палестинци.

Ежедневен лист с имена на тези от Газа, на които е позволено да изоставен. Списъкът е тестван от Израел. Стотици хора, които се струпаха на прелеза през последната седмица, бяха спрени да излязат. Сред тях е Расми.

„ Изживявам най-трудните дни от живота си под бомбардировка “, сподели тя. „ Късметът не е на моя страна. “


„ Имаме право да напуснем “

Около 50 000 двойни жители, живеещи в Ивицата Газа, имат както палестинско, по този начин и египетско поданство, съгласно Алаа ал-Дин Обейд, член на египетския общностен културен център в Газа.

„ Има 8000 египетски дами, омъжени за палестинци, и тези майки могат да предадат поданството си непосредствено на децата си, само че не и на съпрузите си “, сподели Обейд, говорейки от Рафа.

Палестинците с египетска баба също могат да получат египетско поданство посредством правосъдни разпоредби, добави той.

Обейд сподели, че преди войната културният център на египетската общественост е бил в развой на събиране на информация за обновено броене.

„ Ето за какво е мъчно да се знае тъкмо какъв брой египетски палестинци с двойно поданство са съумели да изоставен през Рафах “, сподели той, като сподели, че броят им се прави оценка на 300.

От палестинската страна на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа някои палестински египтяни се питат дали египетските управляващи вършат задоволително, с цел да им оказват помощ да изоставен.

Халида Хасан сподели, че тя и четирите й деца чакат на пропускателния пункт, откогато беше отворен преди повече от седмица.

„ Видяхме гибелта със личните си очи “, сподели 45-годишният мъж. „ Всеки ден предаваме паспортите си и ни взимат чантите и чакаме да преминем на египетската страна, само че те не престават да затварят границата и ни връщат чантите и документите. “

„ Ние всички притежаваме непознати паспорти, тъй че не би трябвало да има разлика сред притежаването на египетски или американски паспорт “, добави тя.

Хасан, която е живяла в Газа през целия си живот, сподели, че къщата й е била бомбардирана и тя е била принудена да избяга на юг, където няма вода или електричество.

„ Кога ще напусна Газа? Тук ли чакат аз и децата ми да умрем? Всички имаме право да напуснем прелеза “, сподели тя.


Тези, които са съумели да преминат границата, имат смесени страсти.

36-годишният Мохамед Дахман има египетски паспорт и най-сетне съумя да напусне през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах предходната седмица с бременната си брачна половинка и двете си деца.

„ Напуснах дома си в квартал Римал в град Газа, който пазеше всичките ми мемоари със фамилията ми, и под бомбардировките избягах в Хан Юнис, с цел да остана при приятелите си “, сподели той. „ Трудно се приема концепцията да бъда разселен, защото не желаех да напущам града, който обичам. “

Дахман реши да напусне, тъй като видя какъв брой доста страдат дребните му деца.

„ Когато вие като татко не можете да предложите на децата си комфорт и сигурност, би трябвало да вземете сложното решение да напуснете “, сподели той. „ Децата ми не спираха да треперят в ръцете ми, когато ги държах през нощта. “

Дахман и фамилията му си проправяха път до пресичането на Рафах всеки ден в продължение на една седмица, чакайки дълги часове, преди да се върнат в Хан Юнис, победени. Пътуването до и от Рафах беше рисково единствено по себе си и той изпитваше компликации с намирането на подготвен водач, който да закара фамилията му там с всеки минал ден.

В последна сметка семейство Дахман съумяха да преминат в Египет, където в този момент са отседнали в Кайро.

„ Не е елементарно да си на несъмнено място и [да] непрекъснато се тревожиш за тези, които си изоставил по време на бомбардировките “, сподели той. „ Надявам се скоро да можем да се върнем в Газа и всички, които познавам там, да оцелеят. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР